wandelaars hoog water

Overlopen

Langs de Rijn en de Maas zijn de laatste decennia veel natuurgebieden ingericht en daardoor zijn de uiterwaarden beter bereikbaar voor de recreant om er te wandelen, te fietsen en, in sommige gebieden, ook dwars door de natuur te struinen. Onderweg door het rivierengebied moet u er wel rekening mee houden dat de rivier soms ook graag de uiterwaarden bezoekt. Na een periode van veel regenval, soms in combinatie met smeltende sneeuw, treedt de rivier buiten haar zomerbed en vult dan de uiterwaarden. Dat gebeurt niet overal tegelijk: eerst vullen zich de lagere oevers, geulen en strangen die met de rivier in verbinding staan, daarna overstromen de uiterwaardvlakten verder van de rivier af en als laatste de zomerkaden, oeverwallen en andere hogere ruggen langs de rivier.

Via deze website kunt u in één oogopslag zien welke wegen en (struin)paden ondergelopen zijn. U kunt daar dan met uw wandeling rekening mee houden. Voor de meer avontuurlijke ingestelde wandelaars zijn ook de situaties in beeld gebracht waarbij u nog nét wel of nét niet droogvoets de overkant kunt bereiken. Let bij een oversteek door het water wel altijd goed op; als het water over een drempel stroomt, kan dat gevaarlijk zijn.

Voorlopig zijn 2 gebieden met veel toegankelijke natuur in deze service opgenomen: de Gelderse Poort nabij Nijmegen en het RivierPark Maasvallei op de grens van Nederlands en Vlaams Limburg. Op termijn willen we deze service verder uitbreiden.

De punten op de kaart zijn gekoppeld aan meetpunten in de rivier waar de waterbeheerders de waterstanden meet. Iedere 10 minuten wordt daar een meting gedaan en deze gegevens worden automatisch in de kaart verwerkt. De kaart geeft dus altijd een actueel beeld.

Met deze website hopen wij u nog meer plezier te bieden als u de uiterwaarden van de rivieren gaat bezoeken om er te genieten van de unieke kwaliteiten van de natuur en het water.

Voor meer informatie over de waterstanden en achtergronden over de Nederlandse Rivieren kunt u terecht op www.waterpeilen.nl

Alphons van Winden en Keesjan van de Herik

fietsers hoog water